Ugbo

Foto na nkọwa nke a beesụ a honeyụ

Udiri a beeụ dị n’ụwa taa pụtara n’ihi ihe ndị sitere n'okike na nke mmadụ, ndị mmadụ malitere n’oge mmepe nke ịkpa a andụ na ịkpa a beeụ.

N'ihi ya, ụmụ ahụhụ bi n'akụkụ dị iche iche nke ụwa dịgasị iche ọ bụghị naanị n'ọtụtụ ihe ịrịba ama dị na mpụga, ha nwere njirimara nke onwe ha, iguzogide ọrịa na nje ndị ọzọ, yana arụpụta nke akpanwa na, n'ezie, ikike melliferous.

Mgbe ị na-ahọrọ otu ụdị a beesụ maka apiary, ndị na-akpa a shouldụ kwesịrị iduzi site na ngụkọta nke atụmatụ ndị a niile na ọnọdụ dị iche iche. Dịka ọmụmaatụ, ụdị a beesụ ndị dị na ndịda na-egosi onwe ha dị ka ndị na-achọ mmanụ a honeyụ mara mma, mana ha agaghị enwe ike ịlanarị oge mmeri ndị dị na mpaghara ugwu, n'ihi ya, ọ bụ eleghi anya na-enwe ekele maka àgwà ọma ha.

Na Russia, nke dị nso n'ọtụtụ akụkụ ihu igwe dị iche iche, ọtụtụ ụdị a speciesụ mmanụ a beesụ nke ụdị Apis mellifera amatala.

Ofdị ahịhịa a :ụ: ugwu caucasian 1 na-acha ntụ ntụ; Caucasian 2-acha odo odo; 3-;tali; 4-Carpathian

Agbanyeghị, ọbụlagodi ụdị nhọrọ dị iche iche, enwere ụfọdụ nuances. N'ime ahihia ebe osisi iri na abuo na-eto n'otu oge, Central Russian anu ga-anọzi na nchịkọta mmanụ a honeyụ maka ndị ikwu Caucasian.

Ma ọ bụrụ na, dịka ọmụmaatụ, enwere ubi buckwheat ma ọ bụ ịkọ ihe ọkụkụ nke ọzọ na - esote apiary, mgbe ahụ a ga - eme ka ahịhịa dị n'etiti Central Russian n'ihi nkwa dị na ịnata iri ngo site na otu osisi ruo mgbe okooko ya ga - agwụ. Mmanụ a honeyụ nke caucasian bụ ndị na-adọrọ adọrọ ma na-agbasi mbọ ike n'ebe ọ bụla enwere ntakịrị ntụpọ nke nectar.

Nkọwa na foto nke udiri anụ a beeụ ga - enyere aka nweta echiche gbasara ụmụ ahụhụ ndị a ma ọ bụ ụdị ha, ike ha na njirimara ha.

Gbara ọchịchịrị European ma ọ bụ Central Russian anu (Apis mellifera mellifera)

Ndi nkpuru a ofu ndi amuru na Northern na Central Europe bu ndi isi ojii mara, n’enweghi odo odo. Eziokwu a, yana juputara na mpaghara etiti Russia, kpebiri aha anụ a beeụ.

Ndị a bụ ụmụ ahụhụ buru ibu zuru oke nke na-atọ ndị na-a withụ ya mmiri ka ọ na-enwe ọ diseaseụ na ike dị ukwuu iji lanarị oge ọkọchị kpụkọrọ akpụkọ, na-anọ n'ụlọ akịrịka ruo ọnwa asaa n'afọ. Eriri akpa nwa na - eyi akwa nwere ike dina puku ato atọ kwa ụbọchị, nke ga - eme ka enwee ọgbọ na - agbanwe ọhụụ na ezi na - eto ezinụlọ. N'otu oge ahụ, a honeyụ a Europeanụ ndị Europe na-adịkarịkarị n'ọdịda mmiri ma dị jụụ. Agbanyeghị, ụjọ ga-ama ha ma ọ bụrụ na onye na-akpa anụ na-egosi na ọ leghaara ha anya ma ọ bụ kwe ka nnyonye anya na ndagide dị oke njọ na-ekwo ekwo.

Nchịkọta pụrụ iche nke ụmụ ahụhụ na-anakọta naanị site na otu mmanụ a honeyụ n'otu aka na-eme ka o kwe omume inweta mmanụ a monụ monocultural na-atọ ụtọ, dịka ọmụmaatụ, site na acacia, buckwheat, linden na osisi ndị ọzọ, mana n'aka nke ọzọ, ọ na-eduga na ngbanwe na ntughari nke a fromụ site na ihe ọkụkụ adịchabeghị nke ọma na nke ọhụrụ. osisi nke osisi.

Central Russian ụdị nke a beesụ amalite ịchekwa mmanụ a honeyụ si na elu nke ụlọ ahụ ma ọ bụ na-echekwa, na ọ bụ mgbe ahụ ebuka na-egosi na mpaghara brood.

Ahịhịa ugwu Caucasian ugwu nwere a beesụ (Apis mellifera caucasica)

Osimiri ugwu Caucasian ugwu di iche di iche na Central Russia anu ahihia na ikike ighaghari site na mellifa gaa ozo, na oke buru ibu, ma na adighi obere oge ugba. Onu ogugu ndi mmadu bi na ndida nke obodo a, ma karie ya na apiaries na North Caucasus na ala ukwu.

Akpanwa nke anụ ure na-acha ahịhịa ndụ na-enwe ike idobe azụ ya ruo otu puku àkwá na ọkara. Ọzọkwa, n’ụbọchị nchịkọta mmanụ a honeyụ maka inye ihe iri ngo, ọbụna a beesụ na-efepụ na ekwo Ekwo, n’oge ọzọ, na-elekọta ọgbọ na-abịanụ. Mmanụ a Caụ nke Caucasian na-acha agba aja aja bụ ndị mmeri n'etiti anụ a theụ na ogologo nke ire, na-eru 7.2 mm.

Ejiri ụdị amị a bụ nke mbata site na ekwo Ekwo na ngwụsị nke mgbede lọta. Inmụ ahụhụ anaghị atụ egwu ịcha mmiri na mmiri ozuzo na-efe, ọbụlagodi na ihu igwe dị otú a, nke na-adịghị mma maka a beesụ, ha na-aga n'ihu na-anakọta, ma ghara ichegbu onwe ha na iri nri na-efu nke ụmụnna.

Prioksky dịgasị iche iche na Central Russian anu ìgwè

Dabere na ụmụ ahụhụ na agba ntụ nke Caucasian na udiri anụ a na-eme n'etiti Central Russia, a na-ata ahịhịa dị iche iche, a na-akpọ Prioksky. Ndị a honeyụ a haveụ nwere proboscis nke dị mkpụmkpụ karịa ndị Caucasians ma nwee ogologo proboscis; ha na-emegharị nke ọma karịa ndị ọkọchị Russia na-amị amị, ndị na-eguzogide ọrịa na ntakịrị ihe ike. N’ile ha anya, ụdị a beesụ ndị a yiri ka o yiri ndị nna nna ya hà nọ n’elu ugwu. N'ime ụmụ ahụhụ, agba agba agba kachasị, akara edo edo na-ahụ naanị oge ụfọdụ, na mpaghara elu nke afọ.

Jinakpa a beesụ nke Krajina (Apis mellifera carnica)

Aesụ si Krajina na Carinthia nwetara aha ndị Europe ihe karịrị otu narị afọ gara aga. Otu njiri mara ụmụ ahụhụ ndị a abụghị udo dị egwu, kamakwa ọ nwere ike iji mkpokọta mmanụ a honeyụ ngwa ngwa n'oge opupu ihe ubi, mgbe inye aka adịghị mma. Ọzọkwa, dị ka foto na nkọwa, a na-amụrụ ụdị amị a site n'inwe obi ike n'oge oyi na ntachi obi na ụbọchị ọkọchị. Idebe obere ezinụlọ nke ajinaụ Krajina na oge oyi bụ ihe akụ na ụba.

Taa, Krajina nwere ụdị a beesụ ma ọ bụ carnica, otu n'ime ụdị ndị a ma ama na Europe. A na-eji ahụ ụmụ ahụhụ ahụ anya site na ụcha isi awọ. Aesụ na-efe efe na mmalite site na ekwo Ekwo, nke na-enye ha ohere ịnata ngarị na mkpụrụ osisi mmanụ a springụ nke mbụ. Dabere na ọnụ ọgụgụ, naanị otu ụzọ n'ụzọ atọ nke ezinụlọ nwere ike ịba ụba, ọ bụrụ na ịmalite ọrụ kwesịrị ekwesị n'oge, ọ dịịrị ha mfe ịlaghachi n'ọnọdụ arụ ọrụ ha. N'ime ọrụ ugbo, a na-eji ìgwè a theụ ahụ akpọrọ ihe ka ọ bụrụ pollinator maka redver. Ihe proboscis ruru ogologo 6.8 mm.

Nwanyị nwaanyị na-akwa si 1.5 ruo puku abụọ àkwá kwa ụbọchị.

Nke ahụ bụ, ahịhịa, dị ka ụdị a beesụ, na-ejikọta àgwà kacha mma nke ụmụ ahụhụ Caucasian na ụmụ ahụhụ Carpathian. Nke mbụ, n'oge nnabata mmanụ a massụ, ndị a beesụ mejupụta mmanụ a honeyụ brood, wee gaa n'ụlọ ahịa ahụ.

Carpathian bee (Apis mellifera carpatica)

A na-akpọkwa ụdị agịga a Europeanụ ndị ọzọ na Europe na ebe ha bi na ebe obibi ha ka Carpathian. Agba kachasị na agba nke Carpathian Bee bụ isi awọ. A na-ahụta ahụhụ a site na proboscis dị ogologo, ruo 7 mm, ezigbo obi ịkpa mmiri n'oge oyi, agwa udo na obere shuga dị na mmanụ a honeyụ. Eriri akpa nwa ụdị anụ a na-eyi akwa 1800 kwa ụbọchị.

Otu n'ime njiri mara nke udiri anumanu tinyere nnabata ndi a na a workingu ndi ozo. Agbanyeghị, n'ọtụtụ dị mma, a beesụ Carpathian nwere ọtụtụ ọghọm. Ndị a na-agụnyekarị imebi ihe onye ọzọ na-eri ma ọ bụrụ na a na-enwe ụkọ nke ifuru mmanụ a honeyụ na mpaghara, yana enweghị enweghị nguzogide na wax waks na-abanye na ekwo Ekwo.

Bretali ụdị mmanụ a honeyụ a (ụ (Apis mellifera liqustica)

Azụ a fromụ na-esite na ndịda Europe, ma e jiri ya tụnyere ndị ikwu ndị ọzọ, nwere agba ọla edo karịa, akwara dị elu nke uto, na-enwe àkwá dị 3500 kwa ụbọchị, iguzogide ọrịa ndị dị ala na ike nke ịta ahịhịa.

Ndịda si na nke a ìgwè a beesụ kpebisiri ike adịghị elu ntu oyi iguzogide ụmụ ahụhụ. Mmanụ a ofụ nke ụdị nri ndị quicklytali gbanwere ngwa ngwa mmanụ a aụ ruo na mmanụ a plantụ, na-achọ ụta kasị baa uru, ha dịkwa ọcha nke ukwuu.

Nnukwu àkwá nke akpanwa na-ekpebisi na ọ ga-abụrịrị akụkụ nke a ga-elebara anya mgbe ọ na-arụ ọrụ na ụmụ ahụhụ. Anụmanụ maka ụdị a bụ ihe kachasị mkpa, yana obere ego nchịkọta mmanụ a ,ụ, a beesụ ahụ nwere ike inye ndị na-eto eto ihe iri niile.

Mmanụ a honeyụ nke Asia

Insectsmụ ahụhụ Europe nọ na ụdị Apis mellifera abụghị ihe na Asia. N'ebe a, otutu puku afo amalitela onu ogugu nke a andu na omenala nke icho a andu achu achu aju.

Taa, ndị ọkachamara na-agụta ụdị a beesụ itoolu ụmụ amaala mpaghara Eshia nke ụwa. N'etiti ha, ndị ama ama na ndị na-adọrọ mmasị bụ: Apis dorsata, Apis cerana, Apis florea.

Onye na-anọchite anya ezinulo a beeụ mara mma bụ nnukwu ugwu Himalayan ugwu Apis dorsata laboiosa nwere afọ gbara ọchịchịrị, nke nwere agba dị ọcha mma. Lọ a na-ebi ugwu dị warara, ebe ọ na-ewuli nnukwu ebupụta site na ụkpụrụ European ruo 160 n'ogologo na ihe dịka 80 cm n'obosara.

Ọrụ nke onye na-eje ụgbọ elu n'ọnọdụ ndị dị otú a na-adabara ọrụ nke onye na-arị ugwu ugwu, na-etinye ọ bụghị naanị ịda site na nnukwu ugwu, kamakwa ọ bụ oke nke ndị a friendlyụ na-enweghị mgbakwunye ugwu Himalayan nwere.

A dwarf Asia anu ma ọ bụ Apis florea dwarf wuru acomụ na osisi ma ọ bụ nke osisi. Insectsdị obere ahụhụ dị ntakịrị, nke mbụ a kọwara na narị afọ nke XVIII, na-enye anyị ohere ikwu na a beesụ ndị a bụ otu n'ime obere na Asia, kamakwa na mbara ụwa dum. Ruo otu afọ, ezinụlọ nke a beesụ a honeyụ a canụ nwere ike ịnakọta ihe karịrị kilogram mmanụ a kiloụ, mana n'otu oge ahụ, ha na-echedosịa akwụ ha ma bụrụ ndị bara uru n'ọrụ ugbo dị ka nsị nke ụmụ ahụhụ.

Enwere ike ịlele ntaramahụhụ maka mmanụ a honeyụ nke Europe na ọ waxụ China ma ọ bụ Apis cerana. Ofdị a beesụ Indian na Himalayan a beesụ juru ebe niile n'ọtụtụ mpaghara Eshia. A na-ahụ ahụhụ ndị a na Russia Far East. Dịka ọmụmaatụ, na Primorsky Territory, a pụrụ ịhụ ụdị a honeyụ a honeyụ a ,ụ, nke a na-etinye na Red Book, mgbe ụfọdụ na mpaghara ọhịa.