Osisi

Tansy

Osisi ogwu nke tansy (Tanacetum vulgare) bụ onye otu nke ezinụlọ Asteraceae (Asters), yana ụdị agwa Tansy nwere. N'ime ndị mmadụ, a na-akpọkwa ụdị osisi a loveworm, ọhịa ọhịa na ekwensu. Omuma a nke oke ohia na mpaghara ukwu-ukwu nke ahihia nwere ike izute na onodu ndi ozo, na oke ohia, na oke ohia, n'okporo uzo, na akuku ahihia. Na tansy na-etolite na Mongolia, Kazakhstan, Japan, Europe, Kyrgyzstan, Korea na Turkey. N'oge ochie, ndị dị ka ndị Ijipt, Peshia na ndị Grik jiri tansy mee ozu ozu, ebe mkpọrọgwụ osisi ahụ na-eme ka ọsụsọ na-acha akwụkwọ ndụ. Eji Tansy were obi ụtọ were mgbada, nkụ, atụrụ, mgbada na ahịhịa amị, ma mgbe anụmanụ jiri nnukwu ahịhịa a, enwere ike ịme ya. N’obodo ụfọdụ mepere emepe, omenaala a na-etolite dị ka ihe ọkụkụ dị mkpa, a na-ejikwa ya na nri nri na ụlọ ọrụ ọgwụ.

Njirimara nke tansy

Heightdị elu nke tansy dị iche site na 0,5 ruo 1.5 m. Ogologo rreez rreezome na-arịwanye elu ma na-egbu osisi. Enwere ọtụtụ Ome ozugbo, ha na-akpụgharị ma kpuchie ha na akụkụ elu, elu ha dịkwa ntakịrị ma ọ bụ iferi. Akwụkwọ mpịakọta abụọ okpukpu abụọ na-adị, nke a na-ahazi oge niile na-enwe ọdịdị dịkarịsịrị elu. Ha na –ewekọta mkpụrụ osisi ise ruo iri na abụọ nke mkpụrụ osisi toro eto nke puru iche, serrate ma ọ bụ ihu niile. Ihu ihu ha bụ akwụkwọ ndụ akwụkwọ ndụ gbara ọchịchịrị, ebe ntụpọ na glands kpuchie akụkụ ọjọọ ya. Lush flat apical corymbose inflorescences mejupụtara nkata, nke n'aka nke ya gụnyere obere tubular bisexual obere okooko osisi. A na-achọpụta ịmụrụ ọkụ na July-Septemba. Mkpụrụ osisi ahụ bụ ihe na-egbu mgbu pentahedral.

Nkụ mkpụrụ

Na-akụ tansy

Ejiri tansy nkịtị mara ya. Yabụ, n'oge ọ kụrụ, ọkụ, ihe mepụtara ala na oke mmiri anaghị arụ ọrụ pụrụ iche. Na-agha mkpụrụ maka mkpụrụ a rụrụ ozugbo na ala mepere eme ya na ụbọchị ikpeazụ nke April ma ọ bụ nke mbụ - na May. Mana a na-adụ ọdụ ka ndị na - elekọta ubi na - akụ tansy n'etiti oge mgbụsị akwụkwọ. Maka ịgha mkpụrụ, a na-eji atụmatụ 20x40. A ghaghi imeghari ahihia omimi nke 20 ruo 30 mm. A pụkwara iji ụdị ahịhịa na-agbasa ụdị osisi ahụ. Yabụ, na Mee ma ọ bụ Ọgọstụ ikwesiri iwepụ ohia dị afọ 2 ma ọ bụ atọ, n’ụwa ka etinyere n’akụkụ ndị a kụrụ n’ebe ọhụrụ.

Nlekọta nke Tansy

Ilekọta ahịhịa a dị mfe. N'ihi ya, ọ ga - ahụ yabụ ịgba mmiri n'oge, na - atọpụkwa ala ya gburugburu bushes na ahịhịa.

Na mmalite oge opupu ihe ubi, na ọbụna mgbe tansy ahụ kwụsịrị, ọ ga-achọ ifụkọta. Maka nke a, a na-eji superphosphate na ammonium nitrate (kwa 1 square mita 20 grams na gram 10-15, n'otu n'otu).

Osisi toro site na mkpụrụ na-amalite ito naanị n'afọ nke abụọ nke uto. Omenala a bụ nnukwu ihe na-eguzogide ọgwụ na ụmụ ahụhụ. O buru na achoputara mgbanwe obula na mpempe akwukwo, mgbe ahu aghaghi ebipu ya na obu.

Anakọta tansy

Dịka ọgwụ akụrụngwa, dịka iwu, ọ bụ naanị inflorescences-nkata tansy na-ejikarị, ebe a na-eburu nchịkọta ha na July-September, mgbe bushes amalite oge ntoju. Ebipụ ngwa ndị ahụ kwesịrị ka etinyere na mkpa oyi akwa n'okpuru kanopi maka ihicha. Ọ bụrụ na achọrọ, ịkpụ inflorescences na-akpụkọ ma kwụsịtụrụ n'uko ụlọ ebe a na-ekuru nke ọma. A ga-enwere ike ịmịcha inflorescences site na mpempe akwụkwọ ndị fọdụrụ, mgbe nke a na-etinye ha na akpa iko, akwụkwọ ma ọ bụ osisi maka nchekwa. Ha na-ejide ihe ha bara uru ruo afọ 2. A gha tufuo nkata ndị ahụ gbanwere agba aja aja, n'ihi na amachibidoro iji ya eji ọgwụ eji eme ihe. N'ọnọdụ ụfọdụ, ọgwụ ọzọ na-ejikwa ahịhịa, yana Ome nke tansy nkịtị.

Anddị na tansy dị iche iche nwere foto na aha

Ndi nwere ubi abughi nkpuru tansy, ma umu ndi ozo dika nkpuru:

Tansy ọla ọcha (Tanacetum argenteum)

Osisi a gbara ogige bụ akwụkwọ osisi mara mma. Efere akwụkwọ dị iche iche na-enwe ọgwugwu. Expertsfọdụ ndị ọkachamara na-ewere ụdị a dịka 'Yarrow.'

Balsamic tansy (Tanacetum balsamita), ma ọ bụ Canuper, ma ọ bụ Calufer

A na-akọ ahịhịa a n'ihe fọrọ nke nta ka ọ bụrụ Eurasia dum. Ọ bụ oriri na-atọ ụtọ. Expertsfọdụ ndị ọkachamara kwuru na ụdị a sitere na ụdị mkpụrụ osisi Chrysanthemum.

Ọta Tansy (Tanacetum corymbosum), ma ọ bụ Caucasian chamomile

Dị a, nke e ji ịkọwa ya, bụ ihe ama ama n'etiti ndị na-elekọta ubi. N'ihe dị n'elu, ọ dị ka ọ daụ na-emegharị emegharị.

Ahịhịa tansy (Tanacetum densum)

A na-ahụ ụdị anụ a dị iche iche site na ịchọ mma ya dị elu, yana enweghị nkọwa. Efere mpempe akwụkwọ nke Cirrus nwere agba ọla ọcha. A na-ese nkata na-acha ọcha. Dị a nwere ọtụtụ ụdị na ụdị dị iche iche.

Nwanyị tansy (Tanacetum parthenium), ma ọ bụ ụmụ agbọghọ feverfew

Anya ndị a na-achọ mma bụ ihe a na-ahụkarị n'etiti ndị ọrụ ubi. Osisi herbaceous a bụ obere oge. Corymbose inflorescences siri ike nwere agba ọcha.

Tansy Harajan (Tanacetum haradjanii)

Ala nna nke osisi a, nke a na-achọ mma nke ukwuu, bụ Syria. A na-eji ahịhịa na-agba ntụ dị obere chọọ mma.

Nnukwu ahihia akwara (Tanacetum macrophyllum)

Populardị ewu ewu a na-esite na Ndịda Ọwụwa Anyanwụ Europe na Turkey. Ọta lush nwere agba ọcha, na mpụga ha yiri ifuru yarrow, mana tansy nwere akwụkwọ ndụ na ọhịa niile buru ibu.

Na-agbaze okooko tansy (Tanacetum ptarmiciflorum)

Osisi a mara mma nke ukwuu n’etiti ndị ọrụ ubi. O sitere na Canary Islands, na mbu ya sitere na okike nke Chrysanthemums. Osisi a bụ perennial. Mpempe akwụkwọ ya na opi ya dị mma, n'ihi na n'elu ala ha nwere obere pubes. Okooko osisi nwere agwa ọcha na isi na-akpasu iwe. E nwere ọtụtụ ụdị dị iche na ibe ha na ogo na ụcha akwụkwọ efere ahụ.

Njirimara nke tansy: ihe ojoo na uru

Ngwongwo bara uru nke tansy

Eziokwu ahụ bụ na tansy nwere Njirimara ọgwụ ka amarawo ogologo oge. A na-eji ya na ọgwụ ọzọ, esi nri na cosmetology. Ejikwa ya na ụlọ ọrụ ọgwụ na kemịkal. N'oge mmeghe nke okooko osisi tansy nkịtị, ha gụnyere alkaloids, polysaccharides, protein, glycosides, Organic acid, ilu na tannins, vitamin, gallus na tanacetic acid. Ngwakọta nke mmanụ dị mkpa nke osisi a gụnyere nsi, mana ọ na-enwekwa ọgwụ antimicrobial.

A na - eji ihe ọkụkụ a eme ihe maka usoro mkpali na imeju, akụrụ na afọ, yana iji egbu anụ ahụ. Inflorescences Tansy bụ akụkụ nke ụgwọ ọgwụ dị ka eriri afọ, choleretic na renal.

Na ọgwụ ọdịnala, a na-eji tansy eme ihe n'oge ọgwụgwọ maka nkwonkwo mgbu, ọrịa nke eriri afo, yana obere acidity nke ihe ọ gastụ gastụ gastric. Ọzọkwa, osisi a na-enyere aka na-akpali agụụ na ịbawanye nrụgide. N'egwuregwu ọzọ, a na-eji tansy mee ihe maka colitis, ụkwara nta, hemorrhoids, warawara, ọrịa shuga, ịba, afọ ọsịsa, spasms na ọrịa na ikpuru. A na-akwado ọgwụ ndị dị ka infusion, decoction ma ọ bụ ntụ ntụ site na ya:

  1. Icho mma. A ga-ejikọtakwa otu nnukwu iko nke nkụ tansy inflorescences na ọkara ọkara nke mmiri ọhụrụ. A na-agbanye ngwakọta ahụ ihe dị ka nkeji iri, mgbe emesịrị kpuchie ya. Ka ngwakọta mejupụta maka ihe dị ka nkeji 60. Ikwesiri iwere ihe otite n’ime iko nke ato ma obu ato n’ime ubochi ato tupu nri.
  2. N’iko. A ga-agwakọta obere ngaji nke tansy inflorescences na 1 iko nke mmiri ọhụrụ. Chere ka ngwakọta ahụ ghee kpamkpam. Ngwá ọrụ a dabara adaba maka nsị, mpịkọ, mmiri mmiri nwere gout na ọnya.
  3. Decoction maka enemas na ikpuru. Ga-achọ mkpụrụ osisi bekee dị ukwuu 1 ka ị gwakọta ya na ụzọ galiki kwesịrị iji gwerie ya. Na ngwakọta a ga-sie nke atọ nke otu awa na otu iko iko mmiri ara ehi. A na-eji ngwá ọrụ ahụ na-ekpo ọkụ.

Ihe ngbanwe

Uzo nke osisi a ekwesighi iji umu nwanyi ime di ime ya. Ọ bụrụ na ị gafere usoro onunu ogwu a, nke a nwere ike bute nsị: ihe mgbu, ọgbụgbọ na iwe ga-apụta. Ọ bụrụ na ihe mgbaàmà nke nsị apụta, mgbe ahụ, azacha gastric ga-eme ozugbo o kwere omume, ị ga-ewere ọgwụ na-anabata ihe. N'ihe banyere nsogbu obi, nsogbu ọghọm ma ọ bụ ọbara mgbali elu, ịkwesịrị ịgakwuru onye ọkachamara ruru eru tupu iwere ego site na tansy na nke mbụ.